Press "Enter" to skip to content

Kulinarna wyprawa do Chin

Rok 2020 nie sprzyjał odbywaniu dalekich wypraw i większość z nas spędziła ten czas w zaciszu własnych czterech ścian. Konieczność rezygnacji z wyjazdów, czy choćby krótkiego urlopu wzmaga tęsknotę za egzotycznymi smakami, aromatami i zapachem egzotycznych dań. Z takim zbiorem cech kojarzy nam się przede wszystkim kuchnia orientalna. Sprawdźmy więc, czy uda nam się samodzielnie odtworzyć orientalne smaki.

Kuchnia chińska ma wiele twarzy

Bezsprzecznie większość z nas myśląc o smakach azjatyckich, oczami wyobraźni widzi potrawy kuchni chińskiej. Chińszczyzna zdobyła błyskawiczną i w pełni zasłużona popularność na całym świecie. Dlaczego tak się stało? Jednym z fundamentów sukcesu jest różnorodność. Dania chińskie bazują na wykorzystaniu pięciu podstawowych smaków, czyli słodkiego, słonego, gorzkiego, kwaśnego i ostrego, a to w połączeniu z ogromną ilością aromatycznych przypraw i warzyw pozwala na stworzenie zaskakujących i niebanalnych kompozycji, niejednokrotnie bardzo odległych od wrażeń, do których jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień. 

Warto pamiętać, że Chiny to ogromny kraj, a więc pod pojęciem kuchni chińskiej kryje się mnóstwo jej odmian. Dania kantońskie słyną z mięs doprawianych imbirem, winem ryżowym i sosem sojowym, tu także znajdziemy największy wybór potraw suszonych i konserwowanych – warte spróbowanie jest szczególnie sfermentowane tofu i suszone krewetki. Zwolennicy ostrzejszych smaków znajdą mnóstwo propozycji w kuchni syczuańskiej, w której króluje papryka w wielu odmianach, chilli, sól i czosnek. Równie intensywne wrażenia dostarczą mocno doprawione dania kuchni pekińskiej. Poszukując łagodniejszych wrażeń, skosztujmy ryb, owoców morza, glonów i wodorostów przygotowanych zgodnie z przepisami pochodzącymi z okolic Szanghaju. Długo można wymieniać wyróżniki poszczególnych regionów, najważniejsza jest jednak rozmaitość, która sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Domowe odtwarzanie smaków

Czy skorzystanie z tak bogatej gamy smaków możliwe jest w warunkach domowych? Czy nasza kuchnia może zmienić się w klimatyczną azjatycką restaurację, która zachwyci domowników i zaproszonych gości orientalnymi zapachami i aromatami? Jest to łatwiejsze niż myślisz! Wprawdzie nie wszystkie dania są łatwe do przygotowania, jednak nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej bez problemu poradzą sobie ze sztandarowymi przepisami kuchni chińskiej. Co ważne, większość dań przygotowuje się szybko i wygodnie! Warto zacząć od potraw bazujących na ryżu lub makaronie, z czasem dodając coraz bardziej wyszukane dodatki. W roli mięsa doskonale sprawdzi się rodzimy kurczak, bez problemu znajdziemy też przepisy wegetariańskie. 

Kluczem do sukcesu są oczywiście odpowiednie produkty. Nie warto iść drogą na skróty, gwarantujemy, że zastąpienia mleka kokosowego krowim nie przyniesie dobrego efektu! Na szczęście dostęp do oryginalnych produktów pochodzących prosto z Chin jest dziś wyjątkowo łatwy. Najprostszą metodą będzie odwiedzenie strony znajdującej się pod adresem https://www.kuchnieorientu.pl/sklep/home/artykuly-spozywcze/kuchniachinska/. Znajdziemy tu starannie przygotowany wybór przypraw i dodatków pozwalających na wyczarowanie olśniewających dań. Korzystając z takiego wsparcia, kulinarna wyprawa do Państwa Środka staje się dostępna dla każdego – warto!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *