W momencie, kiedy w badaniach kontrolnych zauważymy podwyższoną wartość glukozy na czczo, jest to powodem do kolejnych badań w kierunku diagnozy problemów z cukrem. Zaburzenia równowagi gospodarki cukrowej mogą w bezpośredni sposób wpływać na rozwój cukrzycy, z którą już trzeba w określony sposób sobie radzić. Na co dzień cukrzyca dotyka także kobiet ciężarnych i w efekcie, wówczas jest zagrożeniem dla życia dziecka.
Warto mieć na uwadze, że przy bardzo wielu chorobach zaleca się przejście na dietę, która będzie zawierała produkty o niskim indeksie glikemicznym. Dobrze jest wówczas przyswoić sobie zasady zdrowego odżywiania. Na początku taka dieta może być dla nas prawdziwą rewolucją, jeśli jednak zdobędziemy odpowiednią wiedzę o żywieniu to szybko przekonamy się, że jest to dieta zdrowa, która poprawi nasze samopoczucie i pomoże nam wyregulować poziom cukru we krwi.
Każdy produkt ma określony indeks glikemiczny
Jest to tak naprawdę podstawa diety ukierunkowanej na odpowiedni poziom cukru we krwi. Każda rzecz, którą chcielibyśmy zjeść, posiada swój określony ładunek glikemiczny. W momencie, kiedy mamy problemy z gospodarką cukrową, musimy ograniczyć produkty, które mają wysoki ładunek glikemiczny na rzecz tych o niskim indeksie glikemicznym.
W momencie, kiedy spożywamy duże ilości produktów o wysokim indeksie glikemicznym, dostarczamy naszemu organizmowi naraz bardzo dużą dawkę cukru, która powoduje u nas złe samopoczucie, dodatkowo może objawiać się sennością, zawrotami głowy czy zadyszką. Musimy więc wybierać produkty, które nie są tak bogate w cukry proste i które będą dostarczać naszemu organizmowi energii przez dłuższy czas, ale w odpowiednio mniejszych dawkach. Przykładowe produkty o wysokim indeksie glikemicznym to chociażby białe pieczywo, białe makarony i ryże, oczywiście same słodycze, ale i słodkie owoce. Dużym zagrożeniem będą też oczywiście te produkty które, z definicji są już bardzo słodkie, a więc oczywiście sam cukier, miód czy różnego rodzaju napoje kolorowe.
Czym jest dieta indywidualna?
Dieta indywidualna to sposób odżywiania idealnie dopasowany do potrzeb konkretnego pacjenta. Taki indywidualny jadłospis może przygotować dla nas dietetyk ze strony Projekt Zdrowie. Jeśli chodzi o dietę o niskim indeksie glikemicznym, to dobrze jest wiedzieć o tym, w jaki sposób komponować posiłki. Produkt o wysokim indeksie glikemicznym zjedzony samodzielnie (szczególnie rano, kiedy ta gospodarka cukrowa jest odrobinę gorsza w organizmie) bardzo mocno podniesie nam poziom cukru we krwi. Jeśli natomiast ten sam produkt zjedlibyśmy po południu, a dodatkowo zestawili go z produktem o niskim indeksie glikemicznym, będzie on znacznie łatwiejszy do przetworzenia dla naszego organizmu. Dieta cukrzycowa może być czymś naprawdę trudnym do wprowadzenia przez pierwsze tygodnie. Dlatego czasem warto zgłosić się do dietetyka po pomoc.
Jakie produkty będą odpowiednie w przypadku problemów z gospodarką cukrową?
Z pewnością wszystkie produkty pełnoziarniste, ciemne pieczywo i ciemne makarony. Odpowiednie będzie też chude mięso, jako źródło białka. Tym, co powinno się znaleźć w naszej diecie, są oczywiście warzywa. Zasady zdrowego odżywiania mówią o tym, że na ogół możemy jeść je bez ograniczeń, jedynie trzeba zwrócić uwagę na te warzywa, które mogą mieć w sobie odrobinę więcej cukru i tutaj na pewno takim warzywem będzie papryka czerwona. W zdrowej i zbilansowanej diecie dla osób mających problemy z gospodarką cukrową na pewno jest miejsce na owoce, tutaj jednak również trzeba dokładnie sprawdzać, jakie posiadają indeks glikemiczny. Podstawą jest wypijanie każdego dnia odpowiedniej ilości wody.
Be First to Comment