Press "Enter" to skip to content

Chlorella

Chlorella – ten bogaty we właściwościowi odżywcze glon zyskuje coraz więcej popularności ze względu na swoje korzystne właściwości zdrowotne. Ponadto, alga stosowana jako suplement, okazała obiecujące działanie w redukcji poziomu cholesterolu i toksyn z organizmu.

Czym dokładnie jest Chlorella?

Chlorella to jednokomórkowe, zielone słodkowodne algi. Istnieje ponad 30 różnych gatunków, ale dwa rodzaje – Chlorella vulgaris i Chlorella pyrenoidosa – są najczęściej wykorzystywane do produkcji suplementów.

Ponieważ chlorella ma twardą ścianę komórkową, w swojej naturalnej postaci, ludzie nie są w stanie w pełni jej strawić i wykorzystać wszystkie prozdrowotne substancje w niej zawarte. Z pomocą przychodzą tutaj suplementy, które eliminują ten problem i pozwalają w pełni czerpać z dobroci tych alg.

Szereg badań potwierdził wiele różnych korzyści dla zdrowia, wynikających z suplementacji chlorellą. Oto 5 z nich.

Odżywczość chlorelli

Imponujący profil odżywczy chlorelli sprawił, że niektórzy nazywają ją mianem “super food”. Chociaż dokładna zawartość składników odżywczych zależy od warunków wzrostu, gatunku i sposobu przetwarzania suplementów, to jednak jest oczywiste, że zawiera ona szereg korzystnych składników odżywczych.

Korzystne dla zdrowia substancje zawarte w chlorelli to:

  • Białko: Chlorella to w 50-60% czyste białka. Co więcej, zawiera aż wszystkie dziewięć różnych aminokwasów, niezbędnych dla prawidłowego działania organizmu.
  • Witamina B12: Odmiany chlorelli używane do produkcji suplementów, są bardzo dobrym źródłem tego składnika.
  • Żelazo i witamina C: Chlorella jest świetnym źródłem żelaza. W zależności od suplementu, może ona dostarczać od 6-40% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Jest to również doskonałe źródło witaminy C, która pomaga w absorpcji żelaza i wspomaga odporność organizmu.
  • Antyoksydanty: Te niewielkie, zielone organizmu dostarczają szeroką gamę przeciwutleniaczy
  • Inne witaminy i minerały: Suplementacja chlorellą dostarcza do organizmu magnez, cynk, miedź, potas, wapń, kwas foliowy i szereg innych witamin z grupy B.
  • Omega-3s: Podobnie jak inne algi, chlorella zawiera kwas omega-3s. Zaledwie 3 gramy chlorelli zawierają 100 mg tego związku.
  • Błonnik: Chlorella może być również dobrym źródłem błonnika, choć raczej w przypadku stosowana dużych dawek.

Oczyszczenie

Chlorella spowodowało sporo szumu, wokół jej świetnych własnościowi detoksykacyjnych. Badania potwierdzają skuteczność chlorelli w usuwaniu metali ciężkich i innych szkodliwych związków z organizmu.

Wzmocnienie odporności

Stwierdzono, że Chlorella wzmacnia odpowiedź immunologiczną. Dodatkowo jest bogatym źródłem witaminy C.

Redukcja cholesterolu

Suplementy chlorelli mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Badania wykazały, że przyjmowanie 5-10 gramów chlorelli dziennie obniża poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów, które zwiększają jego poziom. u osób z nadciśnieniem tętniczym i/lub lekko podwyższonym cholesterolem.

Chlorella to świetny przeciwutleniacz

Chlorella zawiera kilka związków, które są uważane za przeciwutleniacze, w tym chlorofil, witaminę C, beta-karoten, likopen i luteinę. Te przeciwutleniacze mogą pomóc w zwalczaniu wielu chorób przewlekłych. Niektóre z nich zmniejszają produkcję zaawansowanych procesów końcowych glikacji, które są przyczyną wielu powikłań cukrzycy.

W badaniach laboratoryjnych zauważono, że chlorella ingeruje w sposób starzenia się komórek, zwalniając ten proces.

Ponadto, wykazano, że suplementy chlorelli zwiększają poziom antyoksydantów u przewlekłych palaczy papierosów, populacji o wyższym ryzyku uszkodzeń oksydacyjnych.

Więcej na ten temat przeczytasz na stronie Aspedia.pl.

[Głosów:2    Średnia:3/5]

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *